På väg mot hösten

Nu var det återigen ett tag sedan jag skrev något i denna blogg.
Det beror säkert på flera olika saker, men jag tänker inte tassa runt och kasta fram "har inte haft tid" eller "jag vill inte sitta för mycket vid datorn". Det vore att förenkla det lite.
Istället ska jag säga lite mer som det är. Det finns för många duktiga skribenter, känslosamma personer, tankvärda bloggar och finurliga uttryck, och många av de i min bekantskapskrets. Jag får prestationsångest och vet inte vad jag ska göra av min blogg. Någonstans vill man ju ha lite inramning, en följsamhet i det man skriver. Antingen en "personlig" spretig blogg om allt i vardagen, eller en "kulturell" sådan med film- och musiktips.
Och så vidare.
Lite styrsel, liksom. Lite konkreta saker att komma med.

Saken är att jag kanske har det också. Men det kommer inte fram när jag läser mina vänners otroligt fina bloggar och ser hur bra det kan bli. Därav läser jag nästan aldrig vänners bloggar längre. Eller skriver egen.

En sådan sak har varit att ge tips på bra musik. Många av ovan nämnda vänner ger tips på Facebook om bra musik de tycker. Ofta i någon form av tema, eller klockrena Youtube-videos i allmänhet. Det gör att mina tips känns små i jämförelse, i allmänhet.

För att råda bot på min uppfattning om detta har jag gått bakvägen, och liksom lura mig själv. Jag tar flera tjurar i hornen på en gång i ett enda svep: jag ska, varje fredag, göra en Spotify-playlist. Denna spellista ska vara inom något mer eller mindre abstrakt/konkret tema som varje låt ska hålla sig inom. Huruvida andra håller med om låtvalen spelar ingen roll, för listan ska nämligen mer vara för mig än för andra. Jag ska nämligen i största möjliga mån göra listan på låtar/grupper/från skivor jag inte själv har någon större koll på. Genom detta kan jag gömma mig lite bakom premissen att det är för mitt eget musiklyssnande jag gör detta.
I själva verket är det nog mest jag som vill nå ut. Sträcka fram en hand och visa vem jag är. Vart jag finns. Att jag finns, och att jag känner olika saker.
Till detta ska det ackompanjeras av ett tillhörande blogginlägg som förklarar veckans tema. Namnet på idén är alltid densamma: The Quiet Things That No One Ever Knows. Till detta en siffra, och en titel för temat. Så, here goes:

The Quiet Things That No One Ever Knows - #1, På Väg Mot Höst

Jag lyssnade på första låten i listan, efter att hittat dem på Pitchfork. Låten slog omkull mig totalt, och jag kände anstormningen av höstkänslor. Därav veckans tema: På väg mot höst. Övriga låtar har jag handplockat på olika sätt, efter att själv upptäckt det briljanta med dem och kopplingen till temat.
För er som inte har Spotify skriver jag ner låtlistan här. Jag råder er att tanka/köpa/streama dessa låtar på något sätt, gärna i denna ordning. Det är en bra lista, jag är mycket nöjd med den och vill att fler ska uppleva det jag upplever.

Det här är en liten genväg till mitt inre, och kanske mer än vad folk kommer förstå.
Nästkommande inlägg här kommer vara betydligt mer strömlinjeformade och smala, men jag kände att jag ville utveckla detta så mycket jag behövde. Nu är det gjort. Här är låtlistan:

  1. The Antlers - Kettering
  2. Wild Beasts - Two Dancers (I)
  3. Deerhunter - Nothing Ever Happened
  4. Arbouretum - Jonas Got a Tooth
  5. Four Tet - Everythin Is Alright
  6. Grizzly Bear - Knife
  7. The Books - S Is For Evrysing
  8. Fever Ray - If I Had A Heart
  9. The xx - Space Bass (Jamie xx Space Bass Mix)
  10. Múm - Weeping Rock, Rock
  11. The Album Leaf - TwentyTwoFourteen
  12. Bombay Bicycle Club - Eveing / Morning
Jag tänker inte särskilja någon av låtarna. Ingen är mer värd eller bättre än den andra, inte i denna lista och för detta tema. Utanför här och nu, visst, men inte innanför.

Tack för uppmärksamheten, och välkommen åter.

Kram


RSS 2.0