The Quiet Things That No One Ever Knows - #9: Minnen Från En Sommar Som Aldrig Hänt

Då var det dags igen, ännu en försenad spellista. Bloggen tycks få dra ett för stort lass här känner jag.

Nåväl: The Quiet Things That No One Ever Knows - #9: Minnen Från En Sommar Som Aldrig Hänt

Vissa minnen är svåra att slå. Varma sommarnätter i Sandviken, med bad vid Grisen i goda vänners lag; höstkvällar på balkonger med Carro och te som sällskap; småbuttra men fina morgnar med mor i köket. Väldigt få av denna typ av minnen är musiksatta. Jag menar, vid inget av exemplena lyssnades det på musik. Men ändå är det på något vis lättare att nostalgiskt se tillbaka på minnen, på en tid i ens liv, och ha någon låt i huvudet. Och när man gör det blir det minnet till något annat. Det blir till en händelse som egentligen inte hände, inte på det viset man minns det. Men man vill så gärna minnas det så.

I den andan gjorde jag denna spellista. Låtar som på något sätt frambringar sådana minnen hos mig, verkliga eller inte, men som på inget sätt har haft med situationerna att göra. Jag gick så långt att också bara välja låtar som jag fram tills nu inte alls förknippat med mina förnimmelser av ungdomen. De skulle lika väl kunna vara någon annans minnen och tillhörande låtar. Bara för att för mig själv bevisa att de aldrig hänt, även om de känns så verkliga. Eller att de egentligen var som jag upplever det nu, men att jag var för upptagen i situationen för att se det. Vilket som, egentligen.

  1. Girls - Lust for Life
  2. Dinosaur Jr. - Over It
  3. Ebba Grön - Det Måste Vara Radio
  4. Belle & Sebastian - Like Dylan In The Movies
  5. Broder Daniel - When We Were Winning
  6. Håkan Hellström - Kom Igen Lena!
  7. Placebo - Special K
  8. Metric - Help I'm Alive
  9. Belle & Sebastian - The Boy With The Arab Strap
  10. Loney, Dear - Saturday Waits
  11. Death Cab For Cutie - Brothers On A Hotel Bed
  12. Dinosaur Jr. - Plans
Där har ni det.

Kram

The Quiet Things That No One Ever Knows - #7: The Stories of Men

Män.
Det behöver inte alltid vara svårare än så när man gör ett tema så här.
Jag vet inte om det är för att jag själv är man, men det är något över berättelser om män som tilltalar mig. Historier om långa färder, svåra tider och möten. Berättelser om liv. Romantiserade och i de flesta fall fiktiva, men icke desto mindre dras jag till tanken på ett livsöde som berättas till tonerna av en mans röst. Det är lite Odysséen över det, så jag är ju troligen inte den enda som dras till det (bevisligen).

Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om ämnet känner jag. Eller snarare, jag har svårt att förklara vad det är som tilltalar så mycket. Ibland kanske jag helt enkelt önskar att världen var mer romantisk, svart och vit, med män som har berättelser värda att berätta. Ibland tänker jag att det var så förr, att det faktiskt funnits män värda att skriva sånger om. Det kanske det fortfarande finns, men tills jag hittar dem är det här det närmaste jag kommer.

Så här följer en lista på tretton låtar där män framför historier om män. Det är allt. Men också inte mindre än det här.

The Quiet Things That No One Ever Knows - #7: The Stories of Men

  1. Two Gallants - Las Cruces Jail
  2. Tom Waits - Rain Dogs
  3. The Mountain Goats - 1 Samuel 15:23
  4. Sam Collins - The Jail House Blues
  5. Patrick Watson - Traveling Salesman
  6. Lesley Riddle - John Henry
  7. Dillard Chandler - Drunken Driver
  8. Jim White - Still Waters
  9. Neil Young - Old Man
  10. Nick Cave & The Bad Seeds - Stagger Lee
  11. Nick Drake - River Man
  12. Bruce Springsteen & The E Street Band - The Wrestler
  13. Horton Barker - Wayfaring Stranger
Ja, Wayfaring Stranger är för tredje gången med i en spellista (den var med två gånger förra listan). Det beror helt enkelt på två saker; 1) den passar väldigt bra här, och 2) den är en av de enskilt bästa sångerna jag vet. Så den ska helt enkelt vara med.

Kram

RSS 2.0